Ile gotować gołąbki

0
232
ile gotować gołąbki

Gołąbki są potrawą, którą każdy z nas doskonale zna. Nie każdy jednak wie, w jaki sposób ją przygotować. Co będzie nam potrzebne do przygotowania gołąbków? W jaki sposób je przygotować? I co najważniejsze: ile gotować gołąbki? Odpowiedzi na te pytania męczą wiele osób. Postanowiliśmy spróbować znaleźć na nie odpowiedź.

Przede wszystkim – co będzie potrzebne do zrobienia gołąbków?

Zanim przejdziemy do sposobu, w jaki gotuje się gołąbki, musimy wiedzieć, jakie składniki będą nam niezbędne do wykonania tego kultowego dania. Pierwszym z nich, jest oczywiście dobrej jakości mięso mielone. Najlepiej, jeśli jest ono mielone na świeżo, od razu w sklepie. Nie zawsze jednak mamy możliwość zakupu takiego mięsa. Wówczas, bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup mięsa mielonego w paczce. Kiedy jednak je wybieramy, zwróćmy uwagę na to, jaka jest zawartość mięsa oraz jaki skład ma paczka naszego mielonego. Im większa procentowa zawartość mięsa, tym lepiej. Na wykonanie około 12 sztuk gołąbków, będziemy potrzebowali kilogram mięsa mielonego.

Kolejnym składnikiem, który niezbędny jest do przygotowania gołąbków, jest kapusta. Najlepiej, jeśli jest to młoda kapusta, ale taka dostępna jest tylko „w sezonie”. Jeśli zatem najdzie nas ochota na pyszne gołąbki zimą, możemy kupić taką kapustę, która akurat jest dostępna. Im większa główka, tym lepiej. Chodzi przede wszystkim o to, aby bez najmniejszych problemów móc owinąć liśćmi kapusty farsz.

gołąbek

Oprócz dobrej jakości mięsa mielonego i kapusty, będzie potrzebowali też ryżu, jajka, cebulki oraz przypraw: papryki słodki i ostrej, czosnku, soli, pieprzu oraz majeraneku.

Do gołąbków oczywiście koniecznie musimy zrobić sos, w którym będą się one dusiły. W tym celu, najlepszym rozwiązaniem jest zakup passaty pomidorowej i dodanie do niej odrobiny gęstej śmietany. Sos oczywiście należy doprawić wedle uznania. Ważne jest jednak to, aby przed dodaniem przypraw i śmietany, passatę zredukować, czyli po prostu gotować na małym ogniu do czasu, aż odparuje z niej nadmiar wody. Dopiero wtedy dodajemy śmietanę i przyprawy.

Jak przygotować gołąbki?

Robienie gołąbków zaczynamy od wyrobienia farszu. Do mięsa mielonego, dodajemy przyprawy, jedno jajko oraz ryż. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy w taki sposób, aby powstała nam jednolita masa, z której bez problemu uformujemy podłużne kulki. Jeśli masa jest za rzadka i mamy problem z jej sklejeniem, możemy dodać do niej odrobinę bułki tartej. Tak przygotowany farsz, odstawiamy do lodówki.

Przed przygotowaniem farszu, koniecznie musimy przygotować sobie liście kapusty. Wkładamy całą główkę kapusty do dużego garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Musimy ugotować kapustę w taki sposób, aby jej liście bez najmniejszego problemu „odchodziły” i nie łamały się przy tym. Muszą być też miękkie, aby można było nimi bez problemu owinąć farsz do gołąbków.

Z przygotowanego farszu, formujemy podłużne kulki i lekko obsmażamy je na małej ilości tłuszczu. Pamiętajmy, że farsz, który następnie zawiniemy w liście kapusty, ma być lekko podsmażony, ponieważ będzie on jeszcze gotowany. Jeśli zatem zauważymy, że nasze nadzienie w formie podłużnych kulek, jest lekko brązowe, zdejmujemy je z patelni i układamy w liściach kapusty. Następnie szczelnie je zawijamy.

gołąbki

Zawinięte gołąbki, układamy w dużym garnku, uprzednio wyłożonym po bokach liśćmi kapusty. Układamy je dość ciasno tak, aby się nie rozwaliły. Kiedy mamy je już ułożone, zalewamy całość sosem pomidorowym. Sos powinien lekko przykrywać całą zawartość garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Czas, który potrzebny jest na to, aby gołąbki były gotowe, zależny jest od tego, jak są one duże, jak duży jest garnek oraz ile gołąbków się w nim znajduje. Z reguły jednak duszenie gołąbków to około 1,5h. Po tym czasie, należy sprawdzić, czy nie są przypalone, czy kapusta jest już miękka oraz czy farsz się ugotował. Wyznacznikiem tego jest stan ryżu – jeśli będzie on miękki, to znaczy, że gołąbki są gotowe i można je wykładać na talerze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here