Noże do patroszenia zwierzyny

0
443
nóż

Noże do oprawiania zwierzyny towarzyszą myśliwym od niepamiętnych czasów. Pozwalają na jej skórowanie i patroszenie, co jest niezwykle ważnym zadaniem podczas każdego wypadu na łowy na większe zwierzęta, na przykład sarny. Jaki zatem nóż warto wybrać i czym powinien się odznaczać?

Stała klinga, czyli niezawodność

Bez wątpienia noże do patroszenia zwierzyny powinny odznaczać się wielką wytrzymałością i niezawodnością nawet wówczas, gdy stają przed największym wyzwaniem. Mocna skóra i mięśnie zwierzęcia wymagają bowiem pewnego wkładu siły w każde cięcie. Oznacza to, że nóż nie powinien posiadać żadnych słabych punktów, które mogłyby w nieodpowiedniej chwili zagrozić jego złamaniem.

Właśnie dlatego najlepiej wybrać nóż o stałej klindze, a nie składany. Posiada on większą wytrzymałość mechaniczną podczas nacisku pod różnymi kątami, co ułatwi pracę i sprawi, że będzie on znacznie pewniejszy. Ta cecha sprawdzi się bez wątpienia także we wszystkich kryzysowych sytuacjach, kiedy nóż będzie wykorzystywany do innych zadań, niż tylko patroszenie.

Rodzaj stali, czyli ostrość

Kolejna ważna cecha, kiedy wybieramy nóż do patroszenia, to rodzaj stali, z jakiego została wykonana klinga. Obecnie mamy do wyboru wiele jej rodzajów, w tym między innymi stal węglową czy stal nierdzewną. Każdy jej rodzaj posiada swoje własne zalety, na co zatem zwracać uwagę w pierwszej kolejności, by zawsze cieszyć się łatwą pracą?

Przede wszystkim nóż do patroszenia powinien posiadać klingę ze stali o wysoki współczynniku twardości (HRC). Dzięki temu będzie ona odporna na uszkodzenia mechaniczne oraz tępienie. W efekcie ostrze przez długi czas pozostanie ostre i nie będzie wymagało ostrzenia już po jednym użyciu, nawet jeśli posłużyło do przecinania bardzo mocnej skóry. To zaleta, na której na pewno skorzystają myśliwi lubiący wygodę i cenią sobie najwyższą jakość klingi.

Rękojeść, która umożliwia różne chwyty

Kolejna ważna cecha, kiedy wybieramy nóż do patroszenia zwierzyny, to rękojeść noża. Powinna być jak najbardziej gładka, bez wyprofilowanego miejsca na palce. Dzięki temu z łatwością będzie można uchwycić ją na różne sposoby, co przełoży się na wygodę korzystania z tego narzędzia  – podczas oprawiania zwierzyny przyda się możliwość uchwycenia noża w dowolny, wygodny i pewny sposób.

Nie bez znaczenia będzie także materiał, z którego została wykonana rękojeść. Powinna posiadać okładzinę, która nie ślizga się w dłoni, pozwala na pewny i przyjemny chwyt. Częstym wyborem są rękojeści naturalne, na przykład z drewna, a także nowoczesnych materiałów sztucznych, które dodatkową mogą posiadać charakterystyczne kolory.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here